top of page
 • Behövs det några förkunskaper för att ta förarbevis/körkort för vattenskoter?
  Nej, du kan anmäla dig till utbildningen helt utan förkunskaper. Under kursen kommer vi att gå igenom allt som behövs för att kunna framföra en vattenskoter på ett säkert sätt från grunden.
 • Vad kostar det att ta förarbevis/körkort för vattenskoter?
  Det kostar 3.495 kr och då ingår hela paketet med teori, praktisk körning och slutprov. Om du mot förmodan inte skulle klara någon av delarna så får du utan någon som helst extra kostnad göra om de. Om du inte har egen skoter utan vill hyra utav oss så tillkommer det 795 kr för själva hyran. Utöver det är det inga extra kostnader eller avgifter.
 • Om man tar med sin egna vattenskoter, vad för krav ställs på den?"
  Enligt transportstyrelsen måste vattenskotern som används under utbildningen uppfylla följande: De vattenskotrar som används ska vara lämpliga för de praktiska övningarna, vara CE-märkta, sjövärdiga och kunna framföras i minst 35 knop.
 • Finns det någon åldersgräns för förarbevis för vattenskoter?
  Enligt Transportstyrelsen måste du ha fyllt 15 år vid kurstillfället.
 • Hur går teorin till på intensivkursen till?
  Teorin görs i två delar. Den första delen, som också är den största delen, görs här på hemsidan. När du har bokat utbildningen och betalt så får du tillgång till ett konto som du loggar in med. Via ditt konto får du tillgång till hela utbildningsportalen här på hemsidan. Utöver det bokar du in en lärarledd teori som görs i våra lokaler på Onsjö golfklubb i Vänersborg, eller via teams. Där diskuterar vi det som du lärt dig under självstudierna och du får möjlighet att ställa frågor.
 • Behöver jag göra något slutprov för att få mitt förarbevis?
  I samband med att du gör den lärarledda teorin så får du också göra ett slutprov för att testa dina kunskaper. Slutprovet brukar ta ungefär 40 minuter.
 • Vad händer om jag inte klarar slutprovet?
  Du måste klara slutprovet för att få ditt förarbevis. Men oroa dig inte om det skulle råka gå fel. Du får lov att göra om slutprovet gratis tills dess att du klarar det. Om du gått igenom hela vår utbildning så är det sällan några svårigheter att klara slutprovet.
 • När blir det krav på förarbevis/körkort för vattenskoter i Sverige?
  Krav på förarbevis/körkort för vattenskoter i Sverige börjar gälla från och med 1 maj 2022.
 • Vad händer om det är dåligt väder eller regnar?
  Vi avbokar inte utbildningar på grund av dåligt väder utan vi kör på och njuter av körningen ändå. Skulle det vara risk för åska eller på annat sätt en säkerhetsrisk så avbokar vi och meddelar er omgående.
 • Hur lång tid tar det att göra utbildningen?
  Det tar ungefär två dagar totalt. Ungefär en dag går åt för dig att själv gå igenom vår teori här på hemsidan. Utöver det tar det ytterligare en hel dag att göra den lärarledda utbildningen, slutprovet och den praktiska körningen.
 • Vad innebär lägsta prisgaranti?
  Prisgarantin innebär om ni hittar en annan licensierad aktör som erbjuder utbildning för förarbevis till ett lägre pris sänker vi vårt pris för att matcha det!
 • Ska man ha med sig mat till utbildningen?
  Ja, det kan vara en bra idé. Det kommer bjudas på fika och mackor under teorin men om man vill ha en stabilare måltid kan det vara bra att ta med sig en matsäck. Det kommer även finnas tid till att köpa mat.
 • Vad händer om jag inte klarar utbildningen?
  Om du misslyckas med något delmoment kommer du få ytterligare försök för att försöka klara av det. Om du fortfarande inte klarar det kan du komma tillbaka till en senare utbildning och göra om de delmoment du har missat gratis!
 • Hur bokar jag den praktiska körningen?
  Den praktiska körningen bokar du in i samband med att du bokar och betalar. Om du inte gör det just då går det alltid att boka när du är i inloggat läge via din “kontomeny” i övre högra hörnet. Vi har alltid löpande tider i Vänersborg och Uddevalla, men vi helt flexibla och för det mesta rör vi oss i hela västsverige för att hålla utbildningar. Fyll i det enkla formuläret med information om vart och när du vill ha körningen, så försöker vi tillgodose dina önskemål så gott det går.
 • Hur går den praktiska körningen till?
  Den praktiska körningen pågår i ungefär 4 timmar. Vi går igenom allt praktiskt som du behöver kunna kring din skoter och vi går även igenom verkliga exempel på vad som kan hända när du är ute och kör.
 • Hur länge har jag tillgång till teorin?
  Du har tillgång till all teori på hemsidan fram tills dess att du har tagit ditt förarbevis.
 • Kan jag göra utbildningen under vintern eller lågsäsong?
  Ja, det går bra att påbörja utbildningen och göra klart alla moment förutom själva körningen. Om du gör klart hela utbildningen så bokar du bara in själva körningen till våren när det börjar bli lite behagligare och efter den körningen erhåller du förarbeviset direkt. Smidigt!
 • Hur fort kan en vattenskoter gå?
  Det finns ingen hastighetsbegränsning på allmän farled där du kör vattenskoter så det enda som begränsar dig är hur snabbt själva vattenskotern kan gå. Det finns vattenskotrar som ska kunna gå så fort som 100 knop. Det vanligaste är dock att en snabb vattenskoter går runt 65 knop.
 • Kommer jag bli blöt under körningen?
  Du kan räkna med att bli lite blöt under själva körningen. Ha gärna med dig ett ombyte att ta på dig efter utbildningen.
 • Får jag äta vad jag vill under utbildningen?
  Nej, du får inte äta nötter eftersom det kan finnas andra elever som är allergiska.
 • Hur får jag själva förarbeviset/körkortet för vattenskoter?
  Efter du fullföljt vår utbildning så godkänner vi dig och transportstyrelsen utfärdar ditt förarbevis omgående.
 • Har ni toalett på plats?
  Ja, vi har toaletter i utbildningslokalerna.
 • Vad ska jag ha på mig för kläder?
  Vi rekommenderar att du har badkläder på dig. Ha gärna med dig en tröja att ta på dig. Det kan alltid vara skönt om det inte är väldigt varmt ute. Om du har våtdräkt är det ingen dum idé att ta med det heller ifall det skulle behövas. Det viktigaste är att det klarar att bli lite blött och att det är bekvämt.
 • Vilken myndighet utfärdar förarbevis för vattenskoter?
  Det är transportstyrelsen som utfärdar förarbeviset. Efter att du fullföljt en utbildning hos en godkänd utbildningsanordnare så erhåller du förarbeviset från transportstyrelsen.
 • Hur mycket är en knop?
  En knop är 1,852 km/h.
bottom of page